Deuren, ramen, dak

Deuren en ramen
In Nederland dienen deuren en ramen bij nieuwbouw te voldoen aan wettelijke voorschriften. Deze zijn voor traditionele bouw en houtbouw hetzelfde. Dus met het vereiste isolatieglas (HR++) en volgens politiekeurmerk.

Bij stenen huizen worden deuren en ramen stevig in de muren verankerd. Bij houten huizen niet. Hout blijft namelijk altijd iets werken. Boven deuren en ramen wordt daarom altijd een kleine ruimte vrijgehouden. Deze ruimte wordt afgewerkt met een lijst. Aan de zijkanten van deuren en ramen worden glij-lijsten geplaatst. 

Dak en dakconstructie
Houten woningen hebben vaak een grote dakoverstek. Voordeel hiervan is dat het de woning extra beschermt tegen weersinvloeden. De helling van het dak is afhankelijk van het ontwerp van de woning. In het beeldkwaliteitsplan van de gemeente staat aangegeven wat in de betreffende gemeente is toegestaan.

De dakconstructie is eigenlijk hetzelfde zoals bij iedere andere woning. Dat betekent dus met  spanten, kepers en gordingen. Het dak kan vervolgens met vlaswol of gerecycled papier geïsoleerd worden. Het is ook mogelijk om met isolerende dakplaten te werken.

Dakbedekking
Het dak kan bedekt worden met pannen of shingles. Zonnepanelen kunnen uiteraard geplaatst worden. Een trend op dit moment is het zogenaamde groendak. Dit is een natuurlijke dakbedekking in de vorm van een grasdak of sedumdak. Behalve dat het een bijzondere natuurlijke uitstraling heeft regelt een groendak de Co2-uitstraling in de lucht. Hevige regenval is voor een groendak geen enkel probleem, dit dak kan grote hoeveelheden water opnemen.

Rutten houtbouw
Bevelantstraat 26
6088 PB Roggel
 
E: ervenruttenhoutbouw@gmail.com